Страницы

среда, 7 мая 2014 г.

Звернення Асоціації християнських церков Таврійського краю з приводу останніх подій в Україні

6 травня в Новій Каховці на базі Асоціації християнських церков Таврійського краю відбулось чергове засідання пасторів та священнослужителів Херсонщини. На зустрічі, яка проходила в храмі Церкви Різдва Христова, були присутні представники більшості церков Нової Каховки та навколишніх населених пунктів.
        Головними питаннями наради стали наступні питання:
1. Обговорення ситуації в Україні та реакція Церкви на події в країні;
2. Прийняття спільної заяви представників християнських конфесій;
3. Підготовка до спільної зустрічі керівників церков з владою міста;
4. Підготовка до міжконфесійної святкової ходи церков вулицями міста Нова Каховка задля підтримки миру та злагоди у суспільстві. До речі вже відомо, що запланована на 18 травня хода, яка має назву "У війни немає майбутнього!" з гаслом «Україна Єдина!», завершиться на центральній площі міста міжконфесійною молитвою за Україну.
Зазначимо, що в міжконфесійній зустрічі брали участь наступні священнослужителі: пастор Юрій Маринчак (Церква Божа «Єдність»), єпископ Сергій Вознюк (Церква Різдва Христова ХВЄ), отець Максим (Мазно) (Римо-католицька церква Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії), отець Павло (Римо-католицька церква), отець Іларіон (Воскобойников) (Свято-Андріївська церква Української православної церкви Московського патріархату), євангеліст Андрій Грицюта (Перша церква ХВЄ), пастор Сергій Золотар (Церква Слово віри), пастор Сергій Сірик (Церква Отчий дім ХВЄ),  пастор Олексій Малишев (Церква Воскресіння Христового), декан Валерій Іллічов (Таврійська Біблійна Семінарія), пастор Сергій Федорець (Церква «Святої Трійці»), диякон Сергій Кундіус (Церква «Світло надії»), диякон Денис Шепелєв (Церква Божа), пастор Миколай Павлунь (Церква Євангельських Християн Баптистів), пастор Євгеній Жижин (Новоапостольська церква), пресвітер Валерій Воінський (Церква Божа «Віфанія»), диякон Вадим Літвінов (Церква Христа Спасителя), пастор Мурад Байрамов (Церква «Нове покоління»).
Нижче наводимо зміст самого звернення представників християнських церков, під яким поставили свій підпис предстоятелі 17 церков Херсонщини:

СПІЛЬНА ЗАЯВА ПРЕДСТАВНИКІВ ХРИСТИЯНСЬКИЙ КОНФЕСІЙ
(тези)
Ми, повноважні представники християнських конфесій, які зібралися:
- усвідомлюючи відповідальність за збереження миру і взаєморозуміння в нашому краї,
- відчуваючи покликання не допустити виникнення нових конфліктів у регі­оні,
- об’єднані спільним баченням шляхів виходу із суспільної кризи,
Свідчимо, що християнські конфесії перебувають поза політикою. Не­зважаючи на розбіжності у віровченні та інших питаннях, ми єдині у прагнен­ні миру і єдності для нашого краю і всієї України. Відтак, просимо всі політич­ні сили та громадські рухи уникати дій, які можуть сприйматися як намагання втягнути релігійні організації у політичний конфлікт. Ми також категорично засуджуємо намагання деяких «гарячих голів» спровокувати виникнення між­конфесійних конфліктів у окремих регіонах.
Висловлюємо підтримку позиції Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, висловлених у відповідних заявах із приводу подій, які відбулися в Україні протягом останніх місяців. Зокрема, наголошуємо на необхідності по­будови стратегічного партнерства релігійних організацій та Української дер­жави як взагалі, так і на рівні окремих регіонів зокрема.
Проголошуємо наше спільне бачення виходу із кризи, яка спіткала нас: таким виходом може стати тільки вільний діалог, який ґрунтується на взаєм­ній повазі та намаганні зрозуміти позицію опонента. Просимо дати можли­вість всім учасникам конфліктів висловити свою точку зору, і взяти до уваги позиції всіх, залучених до протистояння. Ми готові сприяти проведенню консу­льтацій та переговорів із мирного вирішення будь-яких конфліктних ситуацій у регіоні, бути посередниками в суспільному діалозі.
Молимо про припинення насильства у тих регіонах, де зараз відбувають­ся найгостріші сутички. Просимо ні за яких обставин не використовувати зброю проти мирного населення та беззбройних людей, утримуватися від де­монстрацій сили та провокування до агресії з боку противників. Нагадуємо про грізний суд Божий всім, хто винний у вбивствах і насильстві.
Заявляємо про нашу підтримку єдності Української держави. Молимося про це, водночас закликаючи всіх не припускатися дій, які би порушували духов­ну і моральну єдність нашого народу. Бажаємо, щоб наша країна і наш край були рідним домом всіх людей різних національностей, мов та конфесійної на­лежності.
Просимо всіх, незалежно від політичних уподобань, мови, місця прожи­вання, конфесійної належності тощо утримуватися від дій, які би ображали релігійні, національні, морально-етичні, громадські почуття громадян. Навіть у найгострішій дискусії не можна втрачати взаємної поваги, переходити до особистих образ, тим більше принижувати або залякувати опонента.
Наголошуємо на категоричній неприпустимості використання будь-яких громадських заходів, політичних форумів, тим більше богослужінь і моли­товних зібрань для провокацій та екстремістських акцій, поширення закли­ків до насильства.
Засуджуємо будь-які прояви насильства, вандалізму, застосування зброї, захоплення заручників. Цілком неприпустимими є дії, коли, з огляду на «револю­ційну доцільність» чи «закони військового часу», в окремих регіонах можуть лунати заклики до протизаконних дій, в тому числі пов'язаних із заволодінням майном громадян чи організацій.
Благаємо кожного, хто вчинив насильство, принести Богу покаяння: тих же, хто готовий підняти руку на ближнього, закликаємо спинитися і в майбу­тньому ніколи не порушувати Богом даних свободи і прав людини, тим більше не посягати на людське життя.
Схвалюємо всі зусилля, спрямовані на примирення у суспільстві, і вкотре проголошуємо своє бажання долучатися до таких зусиль. Просимо всіх, неза­лежно від політичних поглядів чи партійної належності, не використовувати для пропаганди власних поглядів чи боротьби з політичними опонентами істо­ричні події, мовні питання, релігійні проблеми.
Звертаємося до всіх людей доброї волі, які мешкають у нашому регіоні, з проханням докладати всіх зусиль для збереження миру і спокою на нашій землі. Просимо представників влади, силових структур, громадських організацій зро­бити все необхідне для забезпечення здійснення прав і свобод усіма громадяна­ми: водночас порушники законів мають відчувати неможливість вчинення зло­чинів, провокацій, насильства тощо.
Закликаємо представників силових структур та громадських організацій, які сприяють підтриманню громадського порядку, до чіткого слідування у сво­їй діяльності вимогам законодавства. Просимо вжити всіх заходів, щоб запо­бігти зловживанням з боку людей, вдягнених в однострій (уніформу) та для по­передження необґрунтованих дій, спрямованих на обмеження прав і свобод лю­дини, як це, на превеликий жаль, відбувалося в інших регіонах.
Нагадуємо про високу відповідальність журналістів та всіх, хто може розповсюджувати свої погляди (наприклад, через соціальні мережі, тощо). Ча­сто необачні дописи, не виважені коментарі, або поширення пліток і чуток можуть стати детонатором потужного громадського вибуху. Закликаємо до відкритої розмови віч-на-віч, вільної дискусії прибічників різних поглядів.
Молячись Господу про припинення ворожнечі та відновлення миру, зміц­нення єдності української держави та всіх народів, які її населяють, звертає­мося до вірних наших конфесій із закликом бути достойними християнами, і своїм життям, любов’ю, вірою, смиренням та терпінням, добрими справами, словами і думками прославляти Святе ім'я Боже.
Боже, Великий, Єдиний, нам Україну храни!

Комментариев нет: