Страницы

вторник, 20 мая 2014 г.

Спільна святкова хода церков Нової Каховки та Таврійського краю за мир і єдність України

В неділю, 18 травня, декілька сотень новокаховчан пройшлися хресною ходою центральними вулицями міста. Представники різних конфесій і церков Нової Каховки об'єдналися заради миру, заявляючи в такий спосіб свій рішучий протест розпаленню війні і розколу України.
Проведення міжконфесійної ходи священнослужителів і прихожан всіх церков міста було ініційовано Асоціацією Християнських Церков Таврійського краю. В ній взяли участь представники понад 17 церков міста та округи, а саме: Православна церква Московського патріархату, Православна церква Святого Миколая Київського патріархату, Євангельська Церква Різдва Христового, Перша церква ХВЄ, харизматична церква «Слово віри», Римо-католицька церква Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії, Церква Божа «Єдність», церква «Святої Трійці», Церква Божа «Отчий дім», Церква Воскресіння Христового, Новоапостольська церква, церква «Світло надії» та багато інших християнських громад.
Ще до початку ходи міське духівництво почало руйнувати існуючий стереотип непримиренності між різними конфесіями. Священнослужителі різних церков міста зустрічали один одного щирою посмішкою і, як старі друзі, радо тиснули один одному руки та обнімалися як брати. Після недовгого формування колони біля магазину «Лічильники» процесія рушила проспектом Перемоги. Колону очолили священнослужителі, за ними вишукався дитячий і центральний хор Церкви Різдва Христова у жовто-блакитних хітонах, а за ними парафіяни церков з транспарантами і прапорами України.
Пройшовши вулицею Горького, Миколи Букіна та Першотравневої, хода завершилася на площі перед кінотеатром «Юність», де була здійснена спільна молитва за Україну. Але перед цим священики звертались до народу: «Якщо в нашому серці живе любов до Бога, то з цієї любові обов’язково походить й інша – любов до Батьківщини. Тому наше серце завжди болить коли в нашій країні щось не так. Ми молимось, щоб на серці у кожного були тільки любов і мир, бо без миру немає майбутнього і ми з вами маємо бути людьми які несуть мир», - звертається до присутніх православний священик Московського патріархату отець Іларіон.
Після молитви центральний хор Церкви Різдва Христового виконав духовний гімн України «Боже великий єдиний нам Україну храни». А координатор Асоціації Християнських Церков Таврії пастор Юрій Маринчак зачитав текст спільної заяви представників християнських конфесій міста. Читання заяви перервав шум сигналів автомайдану, що складався з кількох десятків автомобілів з прапорами України, які рухалися в цей час по вулиці Першотравневій. Учасники двох заходів радісно вітали один одного, після чого священик завершив читання звернення. 

Варто відзначити, що в зверненні до громадян, політичних діячів, громадських організацій та журналістів, духівництво заявляє про підтримку єдності Української держави та закликає докладати всіх зусиль для збереження миру і спокою, не провокувати конфліктів, наголошує на необхідності відкритого суспільного діалогу в середині країни.
На закінчення заходу встиг і міський голова Володимир Коваленко, який щойно приїхав із зустрічі в Херсоні. В своїй промові він сказав наступне: «Думаю, цей захід мав можливість переконати всіх мешканців міста в тому, що коли є відповідальні душа і серце, то можна знайти вихід з будь-якої ситуації. Міська влада докладає багато зусиль, щоб у місті, не зважаючи на різні політичні погляди, партійні приналежності або конфесійні переконання, люди цінували основне – землю, на якій живуть, цілісність країни і людське життя. Все решта у нас є, нам достатньо відповідальності і розуму, щоб вирішувати свої проблеми самостійно».
Християни різних громад та парафій Нової Каховки і прилеглих селищ відзначили, що своєю спільною ходою вулицями міста, вони хотіли на власному прикладі показати, що незважаючи на всі відмінності між собою, громада може і повинна бути єдиною. Єдиною повинна бути і вся країна - не важливо, в яку християнську церкву ти ходиш, до якої народності належиш і якою мовою говориш, всі ми – один український народ, одна нація під Богом. Нехай Господь береже Україну!
Урочисте молитовне зібрання закінчилося спільною молитвою «Отче наш» та співом кількох християнських відомих псалмів у виконанні хору. Присутні на площі  парафіяни та жителі міста ще довго не хотіли розходитися…



   






Комментариев нет: