Страницы

суббота, 28 января 2017 г.

Конференція «Зцілюючи сім’ї, будуємо майбутнє»

27 січня в Херсоні відбулась конференція обласного рівня «Зцілюючи сім’ї, будуємо майбутнє», на якій було підписано Меморандум між владою, громадськістю, церквою та бізнесом про співпрацю у сфері розвитку соціальних послуг та благодійництва на території Херсонської області.
Участь в конференції також брали служителі та волонтери Церкви Різдва Христова, служителі кількох церков Південного регіону на чолі з єпископом Сергієм Вознюком. І це не випадково, адже Церква Різдва Христова має більше ніж десятирічний досвід роботи з дітьми-сиротами та кризовими родинами і надалі готова працювати в цьому напрямку, виконуючи Христову настанову піклуватись про сиріт та вдів.
Серйозність конференції демонстрував рівень спікерів, серед яких Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба, голова Херсонської обласної адміністрації Андрій Гордєєв, перший заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Валентина Січова, перший заступник голови Херсонської обласної ради Василь Зеленчук, народний депутат і письменниця Марія Матіос, представники всеукраїнського руху за “Україну без сиріт” та інші.
Від керівництва Нової Каховки участь в конференції брав заступник міського голови Володимир Сироватка та начальник служби у справах дітей Оксана Поповиченко.
На самій конференції підіймались питання співпраці у сфері розвитку соціальних послуг та благодійництва, порушувалось питання реформування інтернатних закладів та причини виникнення кризи в сім`ї. Окремо обговорювались проблеми випускників інтернатів, соціальна відповідальність бізнесу, роль церкви, суспільства та влади в реалізації та наданні соціальних послуг, та інші важливі теми.

Як зазначив уповноважений Президента з прав дитини, кожна громада має відповідати за свою дитину і зробити все можливе, щоб зберегти для дитини родину, адже родину не здатен замінити жоден інтернат:
- Багато років нас вчили вимірювати ефективність системи по роботі з наслідками, але, нажаль, з радянських часів і до сьогодні система профілактики не була у нас розвинена. Статистика говорить, що три роки життя дитини в інтернаті забирає один рік у її розвитку. Більш того, за міжнародними нормами інтернат вважається закладом несвободи для дітей.
Думки про необхідність займатись профілактикою сирітства, а не боротьбою з його наслідками дотримується і голова правління Херсонського обласного благодійного фонду «Мій дім» Юрій Маринчак:
- Ми всі вийшли з родини і були виховані в родині, тож якщо сьогодні похитнути фундамент родини, похитнеться сама основа нашого суспільства. Саме тому основний підхід, на якому ми засновуємось – це те, що ми маємо припинити боротися з наслідками і нарешті подивитись в суть проблеми. Адже її суть полягає не в тому, щоб допомагати дитині в інтернаті, хоча і це не можна залишати, суть проблеми полягає в тому, щоб не допустити потрапляння дитини до інтернату, попередити виникнення в родині кризової ситуації.
Говорячи про стратегії та інструменти виконання цієї важливої мети, Юрій Маринчак наголосив на двох основних принципах. Перший полягає в комплексній боротьбі з джерелами соціальної кризи, а другий в консолідації зусиль і ресурсів усіх прошарків суспільства – влади, церкви, громадськості та бізнесу.










Комментариев нет: